2023.12.29.

Tisztelt Lakosság!

Rendelőnk is benne van egy „projektben”, melynek a következő nem éppen rövid neve van: „Alapellátás fejlesztése a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok kapuőri funkciójának megerősítésére”

A kapuőr szót szoktuk használni annak érzékeltetésére, hogy mi vagyunk azok, akikhez a betegek minden egészségügyi problémájukkal elsőként fordulni tudnak, mi állunk a kapuban, és próbájuk a kapun belül a megfelelő irányba terelni az embereket.

Ebben a programban a kapuőri funkciónk erősítésére, munkánk jobbá tételére számos nagy értékű orvosi műszert kaptunk, melyeket itt nem részletezek, hiszen azokat akkor használjuk, amikor egy betegnek szüksége van rá, ez a mi dolgunk, de annyit azért itt leírok, hogy soha nem látott eszköz fejlesztés történt az utóbbi hónapokban a háziorvosoknál.

Ami viszont sokakat érint: Bizonyos labor vizsgálatokra is lehetőségünk van, mégpedig:

1. Minden Syncumart és Marfarint szedő betegünknek bármikor tudunk INR vizsgálatot végezni, nem kell már szabadnapra vagy táppénzre menni és sorakozni a laborban, elég időpontot foglalni a rendelőnkbe. Tekintettel arra, hogy a készülék mellé jelentős mennyiségű tesztet is kaptunk, ha valaki ezek a betegek közül soron kívüli mérést szeretne, mert valamilyen „tiltott” ételt evett, az ilyen jellegű kéréseknek is eleget tudunk tenni.

2. Vizelet mikroalbumin. Főleg a cukorbetegek állapotának egyik igen fontos fokmérője, korábban ezt nem kérhettük, most az új egészségügyi kormányzat szorgalmazza ezt a vizsgálatot, de keveseket tudtunk eddig rábeszélni arra, hogy csak ez miatt vigyenek vizeletet a laborba, hiszen a legtöbb cukorbetegünk rendszeresen eljár azért vérvételre, ha más miatt nem, a gyógyszer javaslat miatt. Jelenleg elég a rendelőig jönni egy kis indulás előtt vett vizelettel.

3. Nagyon sok férfi (helyesen) kérte, hogy nézzünk PSA-t, ami a prosztata daganatos megbetegedésének egy jelző vizsgálata. Ezidáig ezt csak urológus kérhette, sokan ez miatt csak legyintettek: időpont urológiára, majd beutaló a laborba, időpont a laborba, stb. Nos, mostantól a rendelőben ezt is el tudjuk végezni, elsősorban 50 felettieknek, de aki kéri, annak fiatalabb korban is meg tudjuk csinálni. Persze csak fiúknak.

4. HbA1c, azaz a három havi átlag cukor szint kimutatására szolgáló vizsgálat. Bár ahogy a neve is mondja, három havi átlagot mutat, de a diéta követésére ennél rövidebb idő intervallumban is meg tudjuk mérni, tekintettel arra, hogy erre a célra is nagy mennyiségű tesztet kaptunk, és ami a legfontosabb: szűrő jelleggel nem cukorbetegnek is megcsináljuk, hiszen az egyszeri normál (pillanatnyi) vércukor szint mellett étkezés után, szinte titokban kórosan is megemelkedhet a cukorszint, és ha ez viszonylag tartósan fennáll, az ebben az értékben is megjelenik. Ez a négy vizsgálat a legfontosabb, amire szeretném, ha minél többen jönnének, hogy időben tudjuk észlelni és orvosolni az ezekkel kapcsolatos problémákat.

Más labor vizsgálatokra is lehetőségünk van, de ezeket csak adott állapotok esetén végezzük, amint korábban utaltam rá, ez a mi dolgunk, ezért ezekről nem is írok.

Ezeken kívül, mint eddig is, ezután is a rendelőben tudunk pillanatnyi vércukrot mérni, illetve van egy új vizelet analizáló készülékünk is, amit persze elsősorban ilyen irányú panaszok esetén használunk. Ha valaki vásárol D-Cont Etalon vércukor mérő készüléket, most néhány doboz tesztcsíkot tudunk adni, a készletünk erejéig.

Ugyancsak tudunk kölcsön adni jó minőségű vérnyomás mérőt is, bár ezekre elsősorban azoknak van szüksége, akiknek problémája van a vérnyomásával, és ezeket az eseteket természetesen rendezzük.

A vastagbélrák szűrés szégyenteljes országos sikertelensége után remélem, hogy a laborral kapcsolatos 2.-3.-4. pontban leírtakat elolvassák és megfontolják. ( A Syncumarosokat persze magunk rendeljük be).

Várjuk tehát az adott csoportba tartozó személyeket a vizsgálatokra.

Elérhetőségeink és a rendelési időnk nem változott, 2024-ben is a megszokott rend szerint végezzük a munkánkat. Pénteki napokon a jövő évben is délelőtt rendelünk.

Dr. Dobi Ákos háziorvos