Az Erodiumról

Szolnokon elsőként vásároltuk meg az Erodium betegirányító rendeszert. Nagyon sokáig gondolkoztam, kell-e ez nekünk, hiszen az Erodium egy teljesen új betegirányító rendszer. Az első napok tapasztalatai azonban reménykedésre adtak okot.

Igaz, volt pár nem éppen biztató megjegyzés is, mint pld. hogy az Erodium azt is kiírja-e, amikor kávézunk, (akik ismernek, tudják, hogy a kávénkat is rendelés közben isszuk meg, de talán ez nem is fontos), de ami ennél sokkal fontosabb: a betegek pozitív visszajelzései.

Az alábbi szövegrészt 2018 márciusában tűztem be, tehát hosszú Erodiumos tapasztalattal a hátunk mögött:

Az időpont foglalás telefonon keresztül nem működik, nincs rá se időnk, se kapacitásunk.  (Sokszor és sok ok miatt kérem, hogy csak nagyon indokolt esetben telefonáljanak, hiszen ezzel zavarják és lassítják a rendelést. Elhiszem, hogy a világ legkényelmesebb dolga benyomni a mobilban a rendelő számát és már tárgyalunk is a nővérrel vagy az orvossal recept vagy bármi más ügyben, de ha a telefonáló feküdne madzagok között EKG vizsgálaton, nem biztos, hogy örülne, ha a nővér otthagyná, és elmenne egy kicsit  telefonálni. A legpimaszabbak azok, akik a váróban félre vonulnak, és onnan telefonálnak be, mert sokallják a várakozók számát, és így az ügyük vélt egyszerűbb megoldására törekszenek. Olyan is előfordult már, hogy valakinek szkenneltük a leletét, arra kértük, hogy várjon odakint, hogy addig folytathassuk a rendelést, és egy bizonyos idő eltelte után a beteg férje a váróból ülve telefonált be, hogy várják ám a papírt,  nincs még készen?)

Időpontot személyesen a terminálon lehet foglalni, vagy erodium kártyával interneten keresztül. (Ez utóbbi megvásárlása 300 forintért nem kötelező, ez egy többlet szolgáltatás).

Nyomatékosan szeretném hangsúlyozni, hogy az időpont csupán megközelítőleges, a betegek behívása mindig az aktuális helyzettől függ. Igyekszünk igazságosak lenni, de megesik, hogy az aktuális ellátási helyzettől függően az időpontos betegnek is hosszabb-rövidebb időt várnia kell. A legkézenfekvőbb és legéletszerűbb példa, hogy bejön rendelés közben egy sürgős hívás. Sajnos ilyenkor az egész beteglista ellátása tolódik. Ugyanakkor fenntartom magamnak azt a jogot, hogy orvosi, egészségügyi és bizonyos emberi szempontokat figyelembe véve egyes betegeket kevesebb várakozás után  hívjak be.

El kell azonban azt is mondanom, hogy az Erodium miatt nagyon ritkán kapunk szemrehányó megjegyzést egy-egy betegtől, tehát bizton állíthatom, hogy nem csak mi dolgozók, de a betegek is megszerették.

                                                                                           

 

Mi változott ezzel?

Az Erodium alapvető egysége a váróteremben elhelyezett terminál, ahol mindenkinek be kell jelentkeznie. A bejelentkezés nem nehéz. A legkönnyebb Erodium kártyával (lásd később), de elegendő a TAJ számot is beírni. Amennyiben saját betegünk jelentkezik be, a rendszer ez alapján felismeri és megjeleníti a nevét a rendelőben a monitoron. Ha nem saját beteg szeretne orvosi ellátást kérni, meg kell adnia a nevét is. Tehát a lényeg: senki nem marad ellátás nélkül! A rendszer készítői arra is gondoltak, hogy az se okozzon problémát, ha valaki nem tudja korrektül végig vinni a bejelentkezést. Amennyiben a bejelentkező azonosítása sikeres volt, (tehát van egy korrekt személynév), ha semmi mást nem csinál a bejelentkező, a rendszer 30 másodpercen belül visszaáll alapállásba, és a felismert nevet nem elveszti, hanem megjeleníti a monitorunkon. 

1. Megszűnt a sorszámozás. Nem kevés időnket vette el, hogy kerestük, hívtuk a nyolcast. Most ez megszűnt, a rendszer név szerint szólít mindenkit. (Itt szeretném megjegyezni, hogy akit ez zavar, és nem szeretné, hogy a rendszer a nevén szólítsa, egy "tiltó" nyilatkozatot a rendelőben aláírva álnevet kap, pld. XY1, és ezen a néven hívja majd a rendszer).

2. Mivel a terminálon bejelentkezett betegek listáját folyamatosan figyeljük a monitorunkon, azzal is sok időt spórolunk, ha idejekorán szólítjuk a következő beteget, akinek van ideje felállni, az ajtó elé jönni, és megvárni, amíg az nyílik. 

3. Injekcióra, kontroll vérnyomás mérésre, vércukor vizsgálatra, kötözésre visszajáró betegeinknek is érkezéskor be kell jelentkezniük a terminálon, sőt azoknak is, akik lementek a gyógyszertárba kiváltani a beadandó injekciót, és visszaérkeztek. (Ilymódon kopogásnak nincs helye!) Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi betegeknek nem kell újra végig várni a sorukat, de azt sem ígérhetjük, hogy azonnal következnek, kis türelmet mindenkitől kérünk. Ha a rendszerben látjuk, hogy az adott beteg visszaérkezett, (azaz ismét be van jelentkezve), a nővér a kezelőben, idejéhez mérten soron kívül szólítja. Egy 10 injekciós kúrára kárhoztatott beteg tehát azzal a nyugodt tudattal jöhet a rendelőbe, hogy legyenek bár százan, (de nincsenek, mert az Erodium mellett ez kizárt), nem kell a sorát végig várnia, de azért kis türelmet tőlük is kérünk, hiszen kapkodnunk nem szabad és nem is szeretnénk. Sajnos, minden listát és Erodiumot felülír az élet, mert egy rosszullét, egy haláleset, vagy egyéb ok miatti sürgős hívás az időpontokat felülírhatja, de úgy gondolom, ez minden jóérzésű ember számára nyilvánvaló.

4. Tekintettel arra, hogy a betegeket 3 helyiségbe tudjuk hívni (rendelő, vetkőző, kezelő), bizonyos esetekben idős, vagy bármilyen más okból lassú beteget a vetkőzőbe szólítjuk, ahol kényelmesen, senki által nem sürgetve készülhet a vizsgálatra, de ez alatt mi a rendelőben akár több beteget is el tudunk látni. Aki tehát azt gondolja, hogy így a protekciósok jutnak előbbre, téves úton jár.  

Az Erodium kártyáról

Minden betegünk vásárolhat Erodium kártyát ( Ára 300 forint, érvényességi ideje nincs, azaz egyszer kell megvenni). Fontos! Erodium kártya nélkül is bárki (saját és nem saját beteg) be tud jelentkezni a terminálon, senkit nem kényszerítünk arra, hogy kártyát vegyen, de aki megvásárolja, többlet "kényelmi" funkciókat vehet igénybe. (időpont foglalás, aktuális várakozók megtekintése, vérnyomás és otthoni vércukor adatok feltöltése, stb).

 

Az Erodium kártya előnyei

1. A rendelőben a terminálon nem kell beírni bejelenkezéskor a nevét és/vagy a TAJ számát, a kártya a QR kód alapján felismeri a beteget.

2. Interneten keresztül, a www.erodium.hu oldalon, a kártyán lévő kód beírásával időpontot foglalhat magának a kártya birtokosa. Az időpont foglalás mellé rövid üzenetet is küldhet, ez az üzenet nálunk a monitoron megjelenik ( pld. csak a havi gyógyszereim felírását kérem). Ennek az a jelentősége, hogy ha az üzenetből kiderül, hogy csak egy rövid adminisztratív feladat miatt jön a beteg, ha engedi az időnk, azt a betegellátás mellett nem ritkán el tudjuk végezni, ezzel is csökkentve a várakozók számát és a várakozási időt. 

3. Ugyancsak interneten keresztül betekinthet az aktuális várótermi állapotba, azaz meg tudja nézni, hogy az adott pillanatban mennyien várakoznak nálunk. (Természetesen a listán nevek nincsenek).  Ha nem sürgős, ami miatt jönne, választhat egy kevésbé frekventált időpontot.

4. Az Erodium kártya kiadásakor a kártyához bizonyos funkciókat is hozzá tudunk rendelni, pld. azt, hogy az adott személy terhes. Mindenkinek volt-van-lesz terhes hozzátartozója, és senki nem örül, ha egy vérvételi papír miatt a terhes egy órát ül a hurutos betegek között, ezért az Erodium kártyával rendelkező terheseink bejelentkezés után a lista elejére kerülnek, ilymódon nekik felesleges is az időpont foglalás. A rendszer számolja a terhességi heteket, és a 40. hét után letörli a kártyáról ezt a jelzést. Ugyancsak hasonló előnyben részesítjük az egészségügyi dolgozókat és az orvoslátogatókat.

5. Az Erodium kártya ICE kártyaként is szolgál, azaz interneten keresztül mindenki feltöltheti a legfontosabb adatait vészhelyzet (pld. baleset) esetére: közvetlen hozzátartozók telefonszáma, kezelt betegségei, stb. Reményeink szerint a mentőkocsikban van/lesz QR kód olvasó, amellyel a kártyán feltüntetett adatokat le tudják olvasni.

Az Erodiumhoz kamera is tartozik, mely a várótermet figyeli. Ennek a várakozók számára gyakorlati jelentősége nincs, a mi munkánkat könnyíti, ha látjuk a várótermet. (pld. valaki nem tud bejelentkezni, stb).

Sokaknak lehet jó hír, hogy a váróteremben szabad wifi is elérhető, még könnyebbé téve ezzel a várakozást az okostelefonnal rendelkezőknek. ( Az adatátvitel korlátozott, tehát nagy adatmennyiség letöltését senki ne tervezze a váróban elvégezni). 

Nagyon remélem, hogy ezzel a nem csekély összegű beruházással mindenki  megelégedését szolgáljuk, és örömmel veszik igénybe a rendszer által kínált szolgáltatásokat.