Az Erodiumról

Szolnokon elsőként vásároltuk meg az Erodium betegirányító rendszert. Ez egy internet alapú beteg-kezelő rendszer, reményeink szerint nyugalmat hoz és igazságot oszt a várakozó betegek között.

                                                                                           

 

Az Erodium alapvető egysége a váróteremben elhelyezett terminál, ahol mindenkinek be kell jelentkeznie. A bejelentkezés nem nehéz. A legkönnyebb Erodium kártyával (lásd később), de elegendő a TAJ számot is beírni. Amennyiben saját betegünk jelentkezik be, a rendszer ez alapján felismeri és megjeleníti a nevét a rendelőben a monitoron. Ha nem saját beteg szeretne orvosi ellátást kérni, meg kell adnia a nevét is. Tehát a lényeg: senki nem marad ellátás nélkül! A rendszer készítői arra is gondoltak, hogy az se okozzon problémát, ha valaki nem tudja korrektül végig vinni a bejelentkezést. Amennyiben a bejelentkező azonosítása sikeres volt, (tehát van egy korrekt személynév), ha semmi mást nem csinál a bejelentkező, a rendszer 30 másodpercen belül visszaáll alapállásba, és a felismert nevet nem elveszti, hanem megjeleníti a monitorunkon. 

Mitől jó ez a rendszer?

1. Megszűnt a sorszámozás. Nem kevés időnket vette el, hogy kerestük, hívtuk a nyolcast. Most ez megszűnt, a rendszer név szerint szólít mindenkit. (Itt szeretném megjegyezni, hogy akit ez zavar, és nem szeretné, hogy a rendszer a nevén szólítsa, egy "tiltó" nyilatkozatot a rendelőben aláírva álnevet kap, pld. XY1, és ezen a néven hívja majd a rendszer). 2022-es bejegyzés: 5 év távlatában egy beteg, élve személyiségi jogával, felszólalt, hogy nem szeretné, ha az Erodium a nevét kiabálná a váróteremben, mert ez az ő egyéni "tulajdona". Mondtuk, semmi baj, akkor ő lesz az XY1 nevű beteg, és kíváncsian várjuk, hogy elmesélje, miként néz rá a többi beteg, amikor ezen az álnéven szólítja a rendszer. Erre azt mondta: hát jó, akkor legyen névvel, ne variáljunk. 

2. Mivel a terminálon bejelentkezett betegek listáját folyamatosan figyeljük a monitorunkon, azzal is sok időt spórolunk, ha idejekorán szólítjuk a következő beteget, akinek van ideje felállni, az ajtó elé jönni, és megvárni, amíg az nyílik. Az ajtót távvezérléssel nyitjuk, kérek mindenkit, hogy ne rángassa erőből a kilincset, hanem várja meg a berregő hangot. Sajnos, mindannak ellenére, hogy az egész lakótelep ilyen berregő rendszerrel működik, naponta 4-5 ember úgy tesz, mintha soha nem látott volna ilyet, és próbálkozik a csukott ajtó megszelídítésével. 

3. Injekcióra, kontroll vérnyomás mérésre, vércukor vizsgálatra, kötözésre visszajáró betegeinknek is érkezéskor be kell jelentkezniük a terminálon, sőt azoknak is, akik lementek a gyógyszertárba kiváltani a beadandó injekciót, és visszaérkeztek. (Ilymódon kopogásnak nincs helye!) Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi betegeknek nem kell újra végig várni a sorukat, de azt sem ígérhetjük, hogy azonnal következnek, kis türelmet mindenkitől kérünk. Ha a rendszerben látjuk, hogy az adott beteg visszaérkezett, (azaz ismét be van jelentkezve), a nővér a kezelőben, idejéhez mérten soron kívül szólítja. Egy 10 injekciós kúrára kárhoztatott beteg tehát azzal a nyugodt tudattal jöhet a rendelőbe, hogy legyenek bár százan, (de nincsenek, mert az Erodium mellett ez kizárt), nem kell a sorát végig várnia, de azért kis türelmet tőlük is kérünk, hiszen kapkodnunk nem szabad és nem is szeretnénk. Sajnos, minden listát és Erodiumot felülír az élet, mert egy rosszullét, egy haláleset, vagy egyéb ok miatti sürgős hívás az időpontokat felülírhatja, de úgy gondolom, ez minden jóérzésű ember számára nyilvánvaló.

4. Tekintettel arra, hogy a betegeket 3 helyiségbe tudjuk hívni (rendelő, vetkőző, kezelő), bizonyos esetekben idős, vagy bármilyen más okból lassú beteget a vetkőzőbe szólítjuk, ahol kényelmesen, senki által nem sürgetve készülhet a vizsgálatra, de ez alatt mi a rendelőben akár több beteget is el tudunk látni. Aki tehát azt gondolja, hogy így a protekciósok jutnak előbbre, téves úton jár.  

Az Erodium kártyáról

Minden betegünk vásárolhat Erodium kártyát ( Ára 300 forint, érvényességi ideje nincs, azaz egyszer kell megvenni, meg újra, ha elhagyja valaki). Fontos! Erodium kártya nélkül is bárki (saját és nem saját beteg) be tud jelentkezni a terminálon, senkit nem kényszerítünk arra, hogy kártyát vegyen, de aki megvásárolja, többlet "kényelmi" funkciókat vehet igénybe. (időpont foglalás, aktuális várakozók megtekintése, vérnyomás és otthoni vércukor adatok feltöltése, stb). Egy betegünk kért egy kártyát, kifizette, majd a lépcső fordulóban meggondolta magát, visszajött, és visszaadta azzal, hogy akkor ő miért fizeti a biztosítást, ha pénzért adjuk a kártyát. Nos, két dolog: 1. A kártyát mi is csináltatjuk pénzért, miért is adánk ingyen? 2. Ez egy nem kötelező kényelmi szolgáltatás, semmi köze a TB-hez. 

 

Az Erodium kártya előnyei

1. A rendelőben a terminálon nem kell beírni bejelenkezéskor a nevét és/vagy a TAJ számát, a kártya a QR kód alapján felismeri a beteget.

2. Interneten keresztül, a www.erodium.hu oldalon, a kártyán lévő kód beírásával időpontot foglalhat magának a kártya birtokosa. Az időpont foglalás mellé rövid üzenetet is küldhet, ez az üzenet nálunk a monitoron megjelenik ( pld. csak a havi gyógyszereim felírását kérem). Ennek az a jelentősége, hogy ha az üzenetből kiderül, hogy csak egy rövid adminisztratív feladat miatt jön a beteg, ha engedi az időnk, azt a betegellátás mellett nem ritkán el tudjuk végezni, ezzel is csökkentve a várakozók számát és a várakozási időt. 

3. Ugyancsak interneten keresztül betekinthet az aktuális várótermi állapotba, azaz meg tudja nézni, hogy az adott pillanatban mennyien várakoznak nálunk. (Természetesen a listán nevek nincsenek).  Ha nem sürgős, ami miatt jönne, választhat egy kevésbé frekventált időpontot.

4. Az Erodium kártya kiadásakor a kártyához bizonyos funkciókat is hozzá tudunk rendelni, pld. azt, hogy az adott személy terhes. Mindenkinek volt-van-lesz terhes hozzátartozója, és senki nem örül, ha egy vérvételi papír miatt a terhes egy órát ül a hurutos betegek között, ezért az Erodium kártyával rendelkező terheseink bejelentkezés után a lista elejére kerülnek, ilymódon nekik felesleges is az időpont foglalás. A rendszer számolja a terhességi heteket, és a 40. hét után letörli a kártyáról ezt a jelzést. Ugyancsak hasonló előnyben részesítjük az egészségügyi dolgozókat és az orvoslátogatókat.

5. Az Erodium kártya ICE kártyaként is szolgál, azaz interneten keresztül mindenki feltöltheti a legfontosabb adatait vészhelyzet (pld. baleset) esetére: közvetlen hozzátartozók telefonszáma, kezelt betegségei, stb. Reményeink szerint a mentőkocsikban van/lesz QR kód olvasó, amellyel a kártyán feltüntetett adatokat le tudják olvasni.

Az Erodiumhoz kamera is tartozik, mely a várótermet figyeli. Ennek a várakozók számára gyakorlati jelentősége nincs, a mi munkánkat könnyíti, ha látjuk a várótermet. (pld. valaki nem tud bejelentkezni, stb). Rögzítés nem készül!

Nagyon remélem, hogy ezzel a beruházással mindenki  megelégedését szolgáljuk, és örömmel veszik igénybe a rendszer által kínált szolgáltatásokat. (Egy betegünk belerúgott a terminálba, és azt mondta: ez is csak azér van, hogy nekik több pízük legyen... azóta is azon gondolkodom, hogy honnan van az Erodiumból nekünk több pénzünk...)