Táppénz

Táppénzre mindenkit csak a saját háziorvosa vehet, ezért ha valaki más városba költözik, (mondjuk házasságot köt valakivel, és a párjához költözik, és várhatóan a továbbiakban az adott településen fog élni),  célszerű egy ottani háziorvoshoz bejelentkezni, lehetőleg még akkor, amikor nincs semmi egészségügyi probléma.

Az is  megeshet, hogy amikor valaki lakóhelyétől átmenetileg van távol (nyaraláskor, vagy kiküldetésben, stb) baleset éri, vagy éppen az ország másik felében lázasodik be, kap el egy vírusos fertőzést.  Ilyen esetekben az otthoni háziorvossal haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot. Telefon megbeszélés alapján az ismert betegünket minden további nélkül, mintegy bizalmi alapon táppénzre tudjuk venni. Az EESZT (felhő) felületében bizonyos szakorvosi leleteket már látunk, tehát érdemben is tudunk kommunikálni egy esetleges távoli orvosi ellátással kapcsolatosan. Természetesen hazaérkezéskor a betegnek jelentkeznie kell a rendelőben.

Ugyanez vonatkozik természetesen azokra is, akik Szolnokon betegszenek meg, és bárhol máshol van a háziorvosuk. Ambuláns formában ellátjuk az ilyen beteget, de táppénzre venni nem tudjuk.

Aki  kórházba kerül, hazabocsájtás után miharabb el kell juttassa a zárójelentést és a kórházi igazolást (személyesen, vagy hozzátartozó által), mert a kórházi tartózkodás alatt megkezdett betegállományt a kórházi ellátás befejezése után a háziorvos folytatja a kórházi dokumentumok alapján.

Nagyon fontos tudni, hogy háziorvos saját hatáskörben csak 5 napra visszamenőleg adhat táppénzt.  (Ez kórházi kezelésre nem vonatkozik! Bármennyi ideig fekszik valaki kórházban, amennyiben hazabocsájtása után még nem keresőképes, a háziorvos folytatja a táppénzt, de ehhez a zárójelentést és a kórházi igazolást időben el kell juttatni.) Ennél hosszab  visszamenőleges igény esetén a háziorvosnak NRSZH beutalót (orvosi bizottság elé szóló beutaló) kell kiállítania. A beteg ezzel a beutalóval elmegy az orvosi bizottsághoz, ahol átnézik a csatolt leleteket, zárójelentéseket, szükség esetén a beteget megvizsgálják, és megállapítják, vagy elutasítják a keresőképtelenség visszamenőleges jogosságát 5 napon túl. Ezt elkerülendő szeretném ismételten hangsúlyozni, hogy a háziorvost mindennemű keresőképtelenségről a lehető legrövidebb időn belül értesíteni kell.

Az ún.  passzív táppénz megszűnt, táppénzt csak munkaviszonnyal rendelkező beteg kaphat.

Veszélyeztetett terhest csak nőgyógyászati (terhesgondozói) szakvélemény alapján tudunk táppénzes állományba venni, a háziorvosnak nem kompetenciája a terhesség veszélyeztetettségének az elbírálása, noha tevékenyen részt vesz a terhesgondozásban.