E-recept

Ezen az oldalon az e-recepttel kapcsolatos legfontosabb információkat foglalom össze.

A rendszer lényege, hogy a későbbiekben megszűnik a papír alapú vény, mert az orvos elektronikusan rögzíti egy megfelelő helyre, hogy az adott betegnek milyen gyógyszert adhat ki a gyógyszertár. A beteg a gyógyszertárban igazolja magát, a patikus belép a beteg gyógyszer fiókjába, és az ott szereplő gyógyszereket a betegnek kiadja, és ezzel egyidőben törli a kiadott gyógyszert a listából. Természetesen a gyógyszert bárhol az országban ki lehet váltani.

Miért jó ez?

  1. Nem lesz jelentősége az elvesztett vagy megrongálódott receptnek
  2. Központilag nyomon követhető, hogy melyik beteg melyik receptet váltotta ki, vagy nem. Sajnos, szinte naponta találkozunk olyan helyzettel, amikor a beteg esküdözik, hogy szedi a felírt gyógyszert, mégsincs jobban. Nos, mostantól egy kattintás, és máris látjuk, hogy az általunk  feladott vény kiváltásra került, vagy kiváltásra várakozik. Fontos információ ez a kezelőorvosnak. 
  3. Amennyiben valami ok miatt nem a megfelelő recept került feladásra, azt az orvos utólag módosítani, illetve törölni tudja, a beteg személyes megjelenése nélkül is. DE! Sokak téves értelmezése alapján ez nem azt jelenti, hogy a beteg veszi a telefont, elsorolja mit kér, és nem kell a rendelőbe bejönnie vizsgálatra!
  4. Sok beteg például szakorvosi vizsgálatgon nem tudja megnevezni a szedett gyógyszereit. Ez mostantól könnyebben kideríthető lesz a kiváltott vagy épp ki nem váltott gyógyszerek listájának megtekintése  alapján, függetlenül attól, hogy szakorvos, háziorvos folyamatosan könyörög a betegnek, hogy írjon vagy kérjen a háziorvostól  egy gyógyszer listát, vagy vágja ki a gyógyszeres doboz cimkéjét, azt tegye a tárcájába, és vizsgálatkor, ha szükséges, mutassa meg.

Néhány fontos részlet:

1. Érdemes e-személyi igazolványt csináltatni, mert ezzel könnyebben és gyorsabban tudja a gyógyszerész azonosítani az adott személyt, illetve az ő TAJ számát. Persze, akinek nincs, nem szenved hátrányt a kiadásnál, csak kicsit hosszabb az azonosítása.

2. 2017. november 1. után, amennyiben saját magának váltja ki a beteg a gyógyszert, nem kell magával vinnie a patikába a receptet, amit még 2018 végéig mindenkinek ugyanúgy kinyomtatunk, mint eddig. A vények csak arra az esetre kellenek, amennyiben valamilyen ok miatt nem működik az e-rendszer. Ám ha másnak, mondjuk hozzátartozójának kívánja a gyógyszereit kiváltani, akkor azt egyelőre csak a receptekkel teheti meg.

Egy nagyon fontos dolog: a nővérek a rendelés előtt csak előkészítik a recepteket, de a nyomtatást az orvos indítja el, és az a háttérben folyik a rendelés megkezdése után. Ez azt jelenti, hogy a rendelés előtt érkezett betegeknek vagy hozzátartozóiknak ki kell várniuk, amíg a rendszer a gyógyszereiket a rendelés elején kinyomtatja. Ennek ideje még nem ismert, de az valószínű, hogy tovább fog tartani, mint korábban. Ezesetben valaki vagy megvárja a receptjei kinyomtatását, de ha nem kíván vagy nem tud  várakozni, akkor a receptjeit délben vagy délután a patikában veheti át.

A későbbiekben sor kerül az e-beutaló, és más elektronikus egészségügyi információ áramlás használatba vételére is, ezekről idejében tájékoztatást adunk. 

Figyelem! Nagyon fontos, hogy egyelőre felírási igazolás nélkül csak a saját részre történő gyógyszer kiváltás működik, az is kezdetlegesen. Hozzátartozó részére továbbra is csak a felírási igazolással lehet a  gyógyszert kiváltani. Természetesen meglesz a módja a későbbiekben ennek is, de azt még pontosan nem tudjuk, hogy fog működni.