2023.09.06.

Tisztelt Lakosság!

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által hirdetett és szervezett vastagbélrák szűrési program 2023. október 31-vel lezárul.

 

A program eddigi adatai:

 

Meghívólevéllel rendelkező lakosok száma: 3 330 527 db

Mintát kémiai laborba küldő páciensek száma: 808 536 fő

Nem negatív eredménnyel rendelkező lakosok száma: 79 001 fő

Kolonoszkópos szűrővizsgálaton részt vett lakosok száma: 27 828 fő

Rákmegelőző állapotú eredmények száma: 8 407 fő

Igazolt rosszindulatú daganatos páciensek száma összesen: 2 593 fő

 

Az utolsó sor alapján a szűrésnek köszönhetően majd 2 600 ember életét sikerült megmenteni, (legalábbis reméljük, hogy az ő betegségük még korai stádiumban került felismerésre), ami egy hatalmas szám, és ez gyönyörű siker. Ugyanakkor szégyenteljes, hogy a behívottaknak csak negyede élt e lehetőséggel, és a pozitív személyek közül csak minden harmadik vetette magát alá a kolonoszkópiának úgy, hogy bódításban, illetve altatásban is lehet kérni a vizsgálatot.

 

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy minden daganat típus sikeres gyógyíthatósága a felfedezésének stádiumától, idejétől függ. Minél korábbi ez, annál ígéretesebb a gyógyulás. Az emésztőszervi daganatok alattomosan és hosszasan vérezgetnek, minden különösebb tünet nélkül. Ezt a rejtett vérzést hivatott felismerni a vizsgálat, majd amennyiben az pozitív, kolonoszkópiával szükséges a vérzés forrásának megkeresése.

 

A kolonoszkópos szűrővizsgálaton részt vett 28 ezer embernek szerencsére „csak” töredéke volt rákos, a többieknél a vérzést polip, aranyér, vagy egyéb, pld. gyulladásos bélbetegség okozta.

Nem riogatás, de amikor már kézzel fogható tünetekkel jelentkezik valaki, a gyógyulási/túlélési esélye

jóval csekélyebb, mint korábbi stádiumban. Hangsúlyozom, soha nem nulla, de csekélyebb!

 

Sok nő (sajnos még mindig nem elég sok!) vállalja a mellrák szűrést, a mammográfiát, ami az elmondásuk szerint kissé kellemetlen, mert beszorítják a mellett egy bizonyos „üregbe”, és sokaknak ez kellemetlen, néhányan egyenesen fájdalmasnak mondják, de mindezek ellenére, a cél érdekében becsülettel eljárnak a szűrésre. Ide is, akárcsak a tüdőszűrésre és a bőrgyógyászati szűrésre időpont egyeztetés kell, hosszabb-rövidebb várakozás szükségszerű, mégis sokan elmennek.

 

A vastagbélrák szűrés módja ennél sokkal intimebb, hiszen zárt ajtó mögött két megfelelő csőbe egy

csekély mennyiségű székletet kell kanalazni (aki undorodik, annak felhívom a figyelmét, hogy saját

székletéről van szó!) majd a kis csomagot lezárt, levél formájú borítékban kell a postán feladni és ennyi.

 

Sajnos mindezek ellenére országos szinten a feltüntetett számok alakultak ki, és ez nagyon szomorú. El lehet képzelni, mennyi pénzbe került ennek a programnak a megszervezése és kivitelezése, gondoljunk csak a névre szóló levelekre, a mintavételi csomagokra, amiket kiadunk a jelentkezőknek, (százával várják a szekrényeinkben a lejáratot), a postaköltségre, a labor költségre, majd a további eszközös vizsgálatok is pénzigényesek, de mindez nem lenne drága, ha elérte volna az igazi célját: hogy Magyarország valami másban, és ne a daganatos halálozásban legyen az élen. Minden igyekezetünk ellenére azt kell mondanom, sajnos a magyar embernek ez se kell.

Október 31-ig még van idő, aki meggondolja magát, akár behívó levél nélkül is jelentkezhet a rendelőben. ( Azokra gondolok, akik kaptak levelet, de elhagyták.)

 

Más.

Véget ért a nyári szabadságok ideje, visszaáll a megszokott rend. Továbbra is hangsúlyozom, hogy a

 rendelést telefonos konzultáció alapján szervezzük, mert személyzetnek, betegnek egyaránt jobb, ha nem tömött váróban kell ülniük jó hosszú időt. Miután néhányan kifogásolták, hogy a „szabad betegáramlás” ezáltal nem biztosított, (valakinek mindig nem jó valami, ezt ugye ismerjük...) ezért a rendelés utolsó órájában (10.00-től illetve 17.00-től) lehet szabadon jönni. Aki azonban az előjegyzési időben jön, számolnia kell azzal, hogy hosszabb-rövidebb várakozás után tud sorra kerülni. El nem küldünk senkit, de az előjegyzettek előnyt élveznek, ezért javasoljuk mindenkinek a telefonos, vagy az Erodiumon kereszüli bejelentkezést. Egyébként manapság, a „felhő” korszakában sok dolgot el tudunk intézni személyes megjelenés nélkül is. Ezért is érdemes hívni.

 

Dr. Dobi Ákos

háziorvos