A maszk viseléséről

Tisztelt Lakosság!

Néhány napja egy kellemetlen hangvételű rövid beszélgetésben volt részem egy ismeretlen személlyel, akit megkértem, húzza a maszkot az orrára, ne csak a száján legyen. Az illető kelletlenül odavetette: Rendben, legfeljebb megfulladok. Azt válaszoltam, ami igaz: nem tudok arról, hogy valaha valaki is ettől megfulladt volna. Ezek után megkérdezte: De remélem, abban egyet értünk, hogy ez a maszk viselés teljesen felesleges?

Nem! Nem értünk egyet, és attól félve, hogy ezen az illetőn kívül vannak még néhányan, akik nem értik az egész lényegét, ezért ebben a levélben most megpróbálom azt elmagyarázni.

Aki járt már színházban, vagy élő koncerten, bizonyára megmosolyogta, amikor látszott, hogy a színész vagy az énekes előadás közben milyen tetemes mennyiségű nyálat köpköd ki magából. Ez szükségszerű. A mindennapokban velünk is ugyanaz a helyzet, csak talán a nyál mennyisége kevesebb, de beszéd közben mi is szükségszerűen nyálat permetezünk magunk köré artikuláció közben, és akkor még meg se említettem a tüsszentést és a köhögést.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed. A baj az, hogy ez a kis gonosz képződmény, szemben más vírusokkal, jó ideig nem pusztul el a szervezeten kívül. Fertőzőképes marad. Ott ül és vár a bevásárló kocsi fogantyúján, a lift nyomógombján, a kilincseken, és a legtöbb árun a boltban, hiszen az sok ember kezén keresztül megy, míg a polcokra kerül, de a polcon is kaphat egy adag vírust valamelyik fölé hajoló vásárlótól akarva, akaratlan. Szóval ott ül és várja, hogy valaki megfogja a bevásárló kocsit, majd vásárlás közben megvakargassa a szemét, kicsit piszkálja az orrát, simogassa a saját arcát, vagy éppen a párjáét. Visszakerülve a szervezetbe ő máris teszi a dolgát, és amennyiben olyan közegbe kerül, melynek a gazdája fogékony a fertőzésre, nyert ügye van.

Hol van itt a maszk szerepe? Ott, hogy a beszéd és a mindennapi élet közben kifröccsenő nyálat szűri meg. Kétségtelen, hogy teljesen meggátolni egy kis papír vagy ruha maszk ezt nem tudja, de jelentős fokban szűrni igen! Ezért mondjuk azt, hogy aki maszkot visel, nem önmagát, hanem a másik embert védi! Önmagát majd azzal védi, hogy a mások által máshova fröccsentett nyállal és váladékokkal szemben fertőtlenítőszert használ, alaposan kezet mos, és ugyancsak nagyon alaposan megmossa a mosható élelmiszereket is, pld. az almát. És odafigyel arra, hogy nem tiszta kézzel nem nyúl se a saját, se a másik ember szájához, arcához, és az is fontos, hogy nem teszi-veszi a félig megtelt papírzsebkendőt, hanem most megendegi magának azt a luxust, hogy azt azonnal a kosárba dobja, még ha abba később férne is még anyag.

Tudom, hogy mindenkinek fogy a türelme, és azt is tudom, hogy vannak bizonyos vírus tagadó és maszkot el nem fogadó emberek, de őket is arra kérem, hogy gondolkodjanak el a jelenlegi helyzeten.

Kegyeleti és adatvédelmi okok miatt nem sorolhatom most itt fel azoknak a COVID fertőzésben elhunyt betegeinknek a nevét, akik néhány héttel- hónappal korábban mit sem sejtve élték a mindennapi életüket és ma már nincsenek közöttünk!

Végezetül szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy Magyarország jelenleg törvények és szabályok alapján működik, és az intézkedések mindenki számára kötelezőek. Lehet más a véleménye bizonyos embereknek, de akkor is engedelmeskedniük kell! Nem itt kezdődik a demokrácia!

Remélem, segítettem ezzel a levéllel a dolog megértéséhez!