Adókedvezmény

Bizonyos krónikus betegségben szenvedők jogosultak adókedvezményre. Az ehhez szükséges igazolást a háziorvos állítja ki.

Ami kell hozzá:  Az a legrégebbi orvosi lelet, amelyen az adott betegség, amelyre hivatkozva kérjük az adójóváírást szerepel. A nyomtatványon fel kell tüntetni a betegség kezdetének idejét, illetve az ezt alátámasztó első  orvosi lelet, dokumentum kiállítási dátumát. Ha egy sok-sok éve fennálló betegségre kívánunk hivatkozni, és már nincs meg az első erre vonatkozó lelet, megfelel egy későbbi dátumú is.

Az alábbiakban átnézhetik a jogszabályt, illetve a betegségek listáját. Csak és kizárólag azoknak állítható ki az igazolás, akik a listában feltüntetett betegségben szenvednek. Figyelni kell nagyon a BNO kódra. Különösen cukorbetegek esetében adódik sok félreértés, mert a szövődmény mentes cukorbetegségre nem jár a kedvezmény. (Például E1170 igen, E1190 nem!)

A csalódások és félreértések elkerülése végett felhívom mindenki figyelmét, hogy a munkahelyek sok esetben  "fél tájékoztatást" adnak a dolgozóknak,  miszerint ha elmennek a háziorvoshoz, kapnak egy igazolást, amire havi  kb. 5 ezer forint adókedvezményre lesznek jogosultak és ezt az igényüket 5 évre visszamenőlegesen is érvényesíthetik.

Nyomatékosan felhívom mindenki figyelmét, hogy csak a listában szereplő diagnózisokra állítható ki az igazolás,

ugyanakkor nem egyszer nem elegendő maga a diagnózis, mert bizonyos esetekben az adott betegség előrehaladott állapotában  (II-III-IV stádium) lehet csak jogosult valaki  az adókedvezményre! Az adott betegség stádiumát mindig a betegséget gyógyító szakorvos, és nem a háziorvos állapítja meg!

Ennek legszemléletesebb és egyben legtöbb bosszúságot okozó példája, amikor  a "Kéthegyű billentyű prolapsusa", diagnózisra hivatkozva az egyébként tökéletes fizikai állapotú (főleg) fiatal beteg harsányan követeli a jogait, és nem képes megérteni, hogy ennek csak előrehaladott stádiumában lehet valaki jogosult az adókedvezményre. Kétségtelen, hogy sok echocard vizsgálati leletre rávezetik ezt a diagnózist, mert a BNO lista sajnos nem tesz különbséget, ezért ugyanígy nevezi  az éppen csak jelzett, majnem tökéletes működést engedő minimális billentyű eltérést is, és ennek akár nagyfokban előrehaladott stádiumát is,  ami miatt sokszor kell a háziorvosnak konfliktus helyzetbe kerülnie a kérelmezővel, a leggyakrabban arra való hivatkozással, hogy "nekem pedig a hivatalban azt mondták..."

Nem célom a betegek megkárosítása, és hazudni sem szoktam reggeltől estig, de bizonyos keretek között kell tartani ezt a kérdést, és sajnos ez a probléma a háziorvosnál csapódik le. (Arról nem beszélve, hogy az adóhatóságnak évente jelentenünk kell azok adatait, akiknek ilyen igazolást kiállítottunk, ezt ellenőrzik, és a jogtalan kiállítást  keményen szankcionálják). 

Erre a linkre kattintva olvashatják a kedvezményre jogosító betegségek listáját, kihangsúlyozva, hogy bizonyos nőgyógyászati betegségek és a prostata rosszindulatú daganata is felkerült a listára 2019. január 1-vel. Természetesen a listát író személyzet még a mai napig is képtelen a korrekt BNO listát használni, ezért az ott szereplő diagnózisok után oda kell gondolni egy 0, 00 vagy H0 véget. 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR

 

Az alábbi linken arról olvashatnak, hogy a háziorvos szakorvosi vélemény alapján

állítja ki az igazolást!

Fontos azonban tudni, hogy a cikk utolsó mondata hibás, ugyanis nem minden cukorbetegségben adható a kedvezmény, csak a szövődményesben (lásd a fentebb elérhető betegség-listát).

https://mok.hu/hirek/agazatihirek/meg-tobb-beteg-igenyelhet-adokedvezmenyt

 

 

Erre a linkre kattintva az

Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért felelős Államtitkárának ( Prof.Dr. Horváth Ildikó )

állásfoglalását olvashatják a témával kapcsolatosan:

https://static.erodium.hu/drdobiakos.hu/files/EMMI_%C3%A1ll%C3%A1sfoglal%C3%A1s.pdf