Pár mondat magunkról

Tisztelt Látogató!

Üdvözlöm az oldalunkon. Dr. Dobi Ákos háziorvos vagyok.

Amint azt Ön is tudja, a háziorvosi ellátás kapcsán egyre több feladatnak kell megfelelnünk. Sok, korábban máshol elvégzett dolgot  is ránk hárít a rendszer, mind szakmai, mind adminisztratív oldalról.

A rendelési idő  egy részében adminisztratív feladatokat látunk el (gyógyszer írás, igazolások kiállítása pld. közgyógyhoz, munkavállaláshoz, továbbtanuláshoz, otthoni ellátáshoz, utiköltség térítéshez utalványok kiállítása, NRSZH beutalók összeállítása, stb).

Munkánk ennél fontosabb része a valódi értelemben vett orvosi,  a gyógyító - megelőző munka. Az alapellásás igen sok szakterületet "súrol", így sok esetben a háziorvos a problémákat helyben orvosolni tudja. Ezért nem örülök, amikor a beteg ahelyett, hogy eljönne a panaszával vizsgálatra, telefonon időpontot kér erre vagy arra a szakrendelésre, és a háziorvos feladata a "csak egy beutalót kérek, már megvan az időpontom" -ra korlátozódik, holott meglehet, hogy az az ízületi fájdalom, a légszomj, a magas vérnyomás már időközben jó úton haladna a gyógyulás felé, arról nem is beszélve, hogy az egészségügy jelenlegi igyekezete épp arról szól, hogy a problémák nagyobb részét próbálja meg a háziorvos rendezni, nem csak a beteg gyorsabb gyógyulása érdekében, de a szakrendelések tehermentesítésének igénye miatt is. Amennyiben a diagnózis biztonsággal nem tisztázható az első vizsgálattal, a további tennivalókat a beteggel részletesen megbeszéljük, és egyeztetünk azok elvégzéséről.

Mindenkit kérek, ha úgy érzi, vagy úgy gondolja, hogy beteg, jöjjön el orvosi vizsgálatra, mert csak az orvos tudja megmondani, hogy felmerül-e komolyabb probléma, vagy nem, illetve azt, hogy esetleg szükségesek-e további vizsgálatok a felmerülő diagnózis pontosításához. Azt sem tartom helyesnek, ha egy-egy tünetre rákeresnek az interneten, mert a legtöbb esetben csak riadalom lesz belőle. Sokkal inkább érdemes szem előtt tartani azt az igazságot, miszerint semmi nem helyettesítheti a személyes orvos-beteg találkozást.

Ezen kívül mindenkit buzdítok az időszakos megjelenésre, azokat is, akik szinte biztosak benne, hogy egészségesek. Szűrővizsgálatoknak minden életkorban helye van! (Labor vizsgálat, vérnyomás mérés, fizikális vizsgálat, rákszűrések, tüdőszűrés, stb).

Szolnokon elsőként vásároltuk meg és állítottuk munkába az Erodium betegirányító rendszert, mellyel olyan plusz lehetőségeket kapnak a betegek, amilyeneket -lévén csak nálunk az Erodium- más körzetekben pillanatnyilag biztosítani nem tudnak. (Lásd az Erodium címszó alatt írottakat). (Annyi változott, hogy időközben egy kolléganő is megvásárolta, ily módon már kettőnknek van a városban). A legfontosabb, amit már itt szeretnék megemlíteni, az időpont foglalás lehetősége, tehát reményeink szerint a várónkban ezáltal a "nyomakodás" és az ezzel járó konfliktusok csökkennek, ha meg nem is szűnnek.