Terhesgondozás

A terhesgondozás a háziorvoslás egyik feladata a sok közül. A terhesség, a másállapot, valóban egy "más állapot", és bár természetes és (jobb esetben) örömteli folyamat, a terhes anya különös odafigyelést igényel.

A terhességet minden esetben a nőgyógyász állapítja meg. Szülésig ő a terhes "fő" gondozója, de semmivel sem szerényebb a védőnő funkciója, aki anyát és a magzatot mint szerves egységet gondoz és irányít a megfelelő, helyes életvitel felé.

A háziorvosnak sem csak elméleti feladatai vannak.  Bár kétségtelen, hogy a szükséges beutalókat a mindenféle előírt vizsgálatokra mi állítjuk ki, de a terhest fokozott figyelemmel kísérjük. Fontos megjegyezni, hogy mindenféle egészségügyi problémával ugyanúgy kell jelentkezni a háziorvosnál, mint korábban, hangsúlyozva a tergesség meglétét. Az Erodium kártyával rendelkező terhesek adatlapjára felvezetjük a terhesség tényét, aminek köszönhetően a rendszer bejelentkezéskor minden várakozótól függetlenül első helyre teszi az adott személyt, kiküszöbölve azt, hogy a terhesnek hosszabb időt kelljen eltöltenie egy betegekkel teli váróban. ( A COVID kapcsán átgondolt rendelési rend bevezetésével ez okafogyottává vált, hiszen mindenkitől azt kérjük, hogy érkezés előtt telefonon konzultáljon velünk, így eleve olyan időpontra írjuk be a kismamát, amikor reményeink szerint a várótermünk üres lesz).  

Nem túl régen, egy egyszerűsítési törekvésnek köszönhetően a beutalási rend megváltozott, a terhesnek egy úgynevezett csoportos beutalót állítunk ki, (gondozási könyvben), melyen szerepel valamennyi szükséges vizsgálat és az is, hogy a terhesség mely szakaszában kell az adott vizsgálatot elvégezni. Két kivételtől eltekintve (Hepatitis+lues szűrés és vércsoport vizsgálat) ezzel a csoportos beutalóval kell megjelenni a vizsgálatokon. Természetesen a kimaradó két vizsgálatra is adunk beutalót. Korábban minden terhest belgyógyászati vizsgálatra küldtünk. Az utóbbi hónapokban a belgyógyászat a nagy betegforgalomra hivatkozva nem végzi el ezt a vizsgálatot, így ez ránk marad. 

Az alábbi linkre kattintva  az ide vonatkozó jogszabályt olvashatják. 
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=168562.288880

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az úgynevezett terhességi toxaemia észlelésére, melynek első és legfontosabb tünete a vérnyomás emelkedés, ezért terhességben rendkívül fontos a rendszeres vérnyomás kontroll.  Rendelési időben bármikor jelentkezhetnek mérésre. Amint korábban említettem, Erodium kártyával a terhesnek nem kell várakoznia. (Részletesebben lásd "Az Erodiumról" menüpont alatt). A dolog logikájából  adódóan időpont foglalás terhesnek nem indokolt. 

A terhességi toxaemia másik két tünete az alszár (boka) vizesedés, valamint fehérje ürítés a vizeletben. A vizelet vizsgálatot a rendelőben elvégezzük, de ezt nem mindig és mindenkinek, csak akkor, ha azt a körülmények, leletek és a terhességi kor szükségessé teszik, de erre mi figyelünk és idejében szólunk. ( A toxaemia a terhesség előrehaladtával fenyeget egyre jobban, ezért pld. 12 hetes terhesnél 100/70 Hgmm vérnyomás mellett további intézkedés ezügyben nem indokolt). 

Fenyegető vetélés, illetve veszélyeztetett terhesség miatt táppénzes állományba a terhest kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos írásos véleménye alapján vehetjük. A háziorvos nem jogosult egy terhesség veszélyeztetettségének az elbírálására, így az eljárást a terhesnek a nőgyógyászánál kell kezdeményeznie, illetve minden ilyen irányú kérdést és kérést nála/vele kell megbeszélnie. Mi csak mintegy végrehajtjuk a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítását. 

 

A szülési szabadságról  az igazolást a terhesség végén, a szülés várható irőpopntja előtt 28 nappal állítjuk ki. Aki viszont a terhessége alatt táppénzes állományban van, nem kell éljen ezzel a jogával. Az ezirányú jogi szabályozásról hozzáértő személlyel (könyvelő) kell értekezzenek. 

Összefoglalva: A terhesek gondozását a szülész-védőnő-háziorvos hármas karöltve végzi. Akinek problémája, vagy kérdése van, bátran fordulhat bármelyikünkhöz. Értelemszerűen a "szokványos" megbetegedések során (hurutos panaszok, lázas állapot, stb) a háziorvoshoz kell fordulni, és ugyancsak, (amint fentebb említettem) az időszakonkénti vérnyomás ellenőrzést is bármikor rendelőnkben elvégezzük.