Gyógyszer íratás

Azon  betegeinknek, akik hosszabb ideje gondozás alatt állnak, és gondozott betegségük egyensúlyban van,  a rendszeresen szedett gyógyszereiket alkalmasint személyes megjelenés nélkül is felírjuk. A rendelő ajtón elhelyezett postaládába dobhatják be papírjaikat, melyen tételesen felsorolják, mely gyógyszert kérik. Természetesen csak a rendszeresen szedett, korábban beállított gyógyszerekről lehet szó, illetve azon javaslatos szerekről, melyek érvényessége még nem járt le ( cukorbetegség gyógyszerei, aszthmások "pipái", stb).   Amennyiben a beteg a megengedhetőnél hosszabb ideig kéri megjelenés nélkül receptjeit, alkalmasint a vények helyett egy üzenetet kap, amelyben kérjük a személyes megjelenését.

Fontos megérteni, hogy a recepteket késleltetve készítjük el, és tesszük fel a Felhőbe!

Amennyiben például a hétfői rendelés után kerül hozzánk a kérelem, azt a következő rendelés végére készítjük el, azaz kedd estére.

Bár a gyógyszerek miatt a telefonálás "nem tilos" azért szeretnénk a telefonos recept rendelést a lehető legjobban csökkenteni, mert erre vannak egyéb csatornák: 

A telefonálás helyett a következő lehetőségeik vannak:

  1. Postaládán keresztül a fent részletezettek figyelembe vételével. 
  2. Emailben (dobirendelo@gmail.com). Időben ugyanaz érvényes rá, mint a postaládára!
  3. Erodium kártyával rendelkező betegeink az Erodiumon keresztül is kérhetik gyógyszereiket.

Fontos tudni, hogy az emailt és az Erodium üzeneteket csak rendelési időben olvassuk, tehát egyéb, esetleg sürgős problémával kapcsolatosan emailen keresztül nem tudunk azonnal kommunikálni.

Szakorvosi javaslathoz kötött gyógyszerek

Bizonyos gyógyszereket szakorvosi javaslatra írhatunk csak fel. A teljesség igénye nélkül:

  • Cukorbetegek:  Inzulinok, tesztcsík, tű, emelt támogatású tabletták, stb.
  • Tüdőbetegek: Inhalációs szerek (pipák), Retafyllin, stb.
  • Csontritkulásban szenvedők: Csontritkulás gyógyszerei (pld. Fosamax), Citrocalcium, D vitamin, stb.
  • Psychiátriai betegek: Frontin, Xanax, Rivotril, stb.
  • Zöldhályogosok gyógyszerei: szemcseppek emelt támogatással.
  • Egyéb: Neurológiai gyógyszerek: Tegretol CR, Convulex, stb.

Emelt támogatással, azaz olcsóbban csak az érvényességi időn belül írhatjuk fel a javaslatos gyógyszereket, a lejárat után már 1 nappal sem! Ezért mindenkit kérek, figyelje a javaslata érvényességi idejét, és időben kérjen időpontot a kontroll vizsgálatra. Akinek a javaslata lejár, és újat még nem szerzett be, nem marad gyógyszer nélkül, csak jóval többet kell fizessen érte, mert azt csak általános (normativ) támogatásra tudjuk felírni, de csak 1 alkalommal, hiszen a javaslat nem csak a gyógyszer árára vonatkozik, hanem arról is tájékoztatja a háziorvost, hogy a szakorvos véleménye szerint az adott gyógyszer(ek) további szedése indokolt és szükséges. 

Sajnos, egy nem éppen betegbarát rendelkezés miatt a gyógyászati segédeszközöket (vércukor mérő teszcsík, tű inzulin beadásához, pelenkák, katéterek, stb) csak abban az esetben írhajtuk fel, ha a beteg személyesen nyilatkozik arról, hogy kihordási időn belül azonos funkciójú eszközt máshol nem váltott ki. A 21. században minden kiváltás látható a térben, ezért mi sem értjük, miért kell ez, de a rendeletet be kell tartanunk, ezért mindenki úgy készüljön, hogy egy plusz kört kell tennie ez miatt, különösen azoknak, akiknek nem mobilis hozzátartozója van otthon, hiszen neki haza kell vinni a papírt, azt a beteg aláírja, és mi csak akkor tudjuk a segédeszközt feltenni a felhőbe, ha visszakaptuk és lefűztük az említett nyilatkozatot,