Gyógyszer íratás

Azon  betegeinknek, akik hosszabb ideje gondozás alatt állnak, és gondozott betegségük egyensúlyban van,  a rendszeresen szedett gyógyszereiket alkalmasint személyes megjelenés nélkül is felírjuk. A rendelő ajtón elhelyezett postaládába dobhatják be papírjaikat, melyen tételesen felsorolják, mely gyógyszert kérik. Természetesen csak a rendszeresen szedett, korábban beállított gyógyszerekről lehet szó, illetve azon javaslatos szerekről, melyek érvényessége még nem járt le ( cukorbetegség gyógyszerei, aszthmások "pipái", stb).   Amennyiben a beteg a megengedhetőnél hosszabb ideig kéri megjelenés nélkül receptjeit, alkalmasint a vények helyett egy cédulán üzenetet kap, amelyben kérjük a személyes megjelenését.

Fontos megérteni, hogy a recepteket késleltetve készítjük el.

Amennyiben például a hétfői rendelés után kerül a postaládába a kérelem, azt a következő rendelés végére készítjük el, azaz kedd estére. Rendelés közben kérem ne zavarjanak a receptekért jövéssel.  

Természetesen ennek is van határa, tehát ha eltelik az az idő, amit szükségesnek ítélek a találkozásra, megeshet, hogy a beteg a recept mellé (vagy helyett) üzenetet és/vagy labor beutalót is kap.

Szeretnénk a telefonos recept rendelést a lehető legjobban leépíteni, mert az állandóan csengő telefon zavarja a rendelést. Nemigen fogadjuk el érvként azt, ha valaki messze lakik, és ezért kéri telefonon az orvosságait. Nem zárkózunk el a három havi ellátástól sem, (kivéve azoknál, akik elhagyják a receptet és újakat kérnek), úgyhogy egy negyedévben egyszer mindenki felkeresheti a rendelőt, arról nem is beszélve, hogy a gyógyszerkért úgyis fel kell keresni személyesen a patikát.

A telefonálás helyett a következő lehetőségeik vannak:

  1. Személyesen, vagy hozzátartozó által, rendelés előtt kb 30 perccel. (Csak általunk ismert hozzátartozónak, ismeretlen személynek más receptjét nem adjuk ki).
  2. Postaládán keresztül afent részletezettek figyelembe vételével. 
  3. Emailben (dobirendelo@gmail.com). Időben ugyanaz érvényes rá, mint a postaládára!
  4. Erodium kártyával rendelkező betegeink az Erodiumon keresztül is üzenhetnek. Sajnos, az így küldött üzenettel egy előjegyzési időpontot lefoglal aki oda ír, ezért ha megoldható, az 1-3 pont lehetőségeit használják ki, de azért toleráljuk, ha valaki az Erodiumon ír nekünk. Hamarosan kibővül az Erodium egy üzenő funkcióval, akkor könnyebb lesz az ilyen irányú kommunikáció).

Fontos tudni, hogy az emailt csak rendelési időben olvassuk, tehát egyéb, esetleg sürgős problémával kapcsolatosan emailen keresztül nem tudunk kommunikálni.

Szakorvosi javaslathoz kötött gyógyszerek

Bizonyos gyógyszereket szakorvosi javaslatra írhatunk csak fel. A teljesség igénye nélkül:

  • Cukorbetegek:  Inzulinok, tesztcsík, tű, emelt támogatású tabletták, stb.
  • Tüdőbetegek: Inhalációs szerek (pipák), Retafyllin, stb.
  • Csontritkulásban szenvedők: Csontritkulás gyógyszerei (pld. Fosamax), Citrocalcium, D vitamin, stb.
  • Psychiátriai betegek: Frontin, Xanax, Rivotril, stb.
  • Zöldhályogosok gyógyszerei: szemcseppek emelt támogatással.
  • Egyéb: Neurológiai gyógyszerek: Tegretol CR, Convulex, stb.

Emelt támogatással, azaz olcsóbban csak az érvényességi időn belül írhatjuk fel a javaslatos gyógyszereket, a lejárat után már 1 nappal sem! Ezért mindenkit kérek, figyelje a javaslata érvényességi idejét, és időben kérjen időpontot a kontroll vizsgálatra. Akinek a javaslata lejár, és újat még nem szerzett be, nem marad gyógyszer nélkül, csak jóval többet kell fizessen érte, mert azt csak általános (normativ) támogatásra tudjuk felírni, de csak 1 alkalommal, hiszen a javaslat nem csak a gyógyszer árára vonatkozik, hanem arról is tájékoztatja a háziorvost, hogy a szakorvos véleménye szerint az adott gyógyszer(ek) további szedése indokolt és szükséges.

Nagyon fontos, hogy a szakorvosi javaslatokról fénymásolatot kérünk, mert azt meg kell őriznünk, és ellenőrzéskor a Társadalombiztosítónak be kell mutatnunk.