Gyógyszer íratás

Azon  betegeinknek, akik hosszabb ideje gondozás alatt állnak, és gondozott betegségük egyensúlyban van,  a rendszeresen szedett gyógyszereiket alkalmasint személyes megjelenés nélkül is felírjuk. A rendelő ajtón elhelyezett postaládába dobhatják be papírjaikat, melyen tételesen felsorolják, mely gyógyszert kérik. Természetesen csak a rendszeresen szedett, korábban beállított gyógyszerekről lehet szó, illetve azon javaslatos szerekről, melyek érvényessége még nem járt le ( cukorbetegség gyógyszerei, aszthmások "pipái", stb).   Amennyiben a beteg a megengedhetőnél hosszabb ideig kéri megjelenés nélkül receptjeit, alkalmasint a vények helyett egy üzenetet kap, amelyben kérjük a személyes megjelenését.

Fontos megérteni, hogy a recepteket késleltetve készítjük el, illetve tesszük fel a Felhőbe!

Amennyiben például a hétfői rendelés után kerül hozzánk a kérelem, azt a következő rendelés végére készítjük el, azaz kedd estére.

Bár a gyógyszerek miatt a telefonálás "nem tilos" azért szeretnénk a telefonos recept rendelést a lehető legjobban csökkenteni, mert erre vannak egyéb csatornák: 

A telefonálás helyett a következő lehetőségeik vannak:

  1. Postaládán keresztül a fent részletezettek figyelembe vételével. 
  2. Emailben (dobirendelo@gmail.com). Időben ugyanaz érvényes rá, mint a postaládára!
  3. Erodium kártyával rendelkező betegeink az Erodiumon keresztül is kérhetik gyógyszereiket.

Fontos tudni, hogy az emailt csak rendelési időben olvassuk, tehát egyéb, esetleg sürgős problémával kapcsolatosan emailen keresztül nem tudunk kommunikálni.

Szakorvosi javaslathoz kötött gyógyszerek

Bizonyos gyógyszereket szakorvosi javaslatra írhatunk csak fel. A teljesség igénye nélkül:

  • Cukorbetegek:  Inzulinok, tesztcsík, tű, emelt támogatású tabletták, stb.
  • Tüdőbetegek: Inhalációs szerek (pipák), Retafyllin, stb.
  • Csontritkulásban szenvedők: Csontritkulás gyógyszerei (pld. Fosamax), Citrocalcium, D vitamin, stb.
  • Psychiátriai betegek: Frontin, Xanax, Rivotril, stb.
  • Zöldhályogosok gyógyszerei: szemcseppek emelt támogatással.
  • Egyéb: Neurológiai gyógyszerek: Tegretol CR, Convulex, stb.

Emelt támogatással, azaz olcsóbban csak az érvényességi időn belül írhatjuk fel a javaslatos gyógyszereket, a lejárat után már 1 nappal sem! Ezért mindenkit kérek, figyelje a javaslata érvényességi idejét, és időben kérjen időpontot a kontroll vizsgálatra. Akinek a javaslata lejár, és újat még nem szerzett be, nem marad gyógyszer nélkül, csak jóval többet kell fizessen érte, mert azt csak általános (normativ) támogatásra tudjuk felírni, de csak 1 alkalommal, hiszen a javaslat nem csak a gyógyszer árára vonatkozik, hanem arról is tájékoztatja a háziorvost, hogy a szakorvos véleménye szerint az adott gyógyszer(ek) további szedése indokolt és szükséges. A COVID helyzetben a következők szerint kell az előző mondatot értelmezni: A veszélyhelyzet alatt a szakorvosi javaslatok automatikusan meghosszabbodtak, de annak most vége, ezért mindenki gondoskodjon a javaslat meghosszabbításáról!

Nagyon fontos, hogy a szakorvosi javaslatokról fénymásolatot kérünk, mert azt meg kell őriznünk, és ellenőrzéskor a Társadalombiztosítónak be kell mutatnunk. Tekintettel arra, hogy manapság a Felhőben már szinte minden szakorvosi lelet elérhető, érdemes egyeztetni, hogy látjuk-e az adott javaslatot a Felhőben, avagy azt papír alapon be kell hozni.

A jelenlegi helyzetben természetesen nem várjuk el a fénymásolatot, amennyiben a felhőben a szakorvosi lelet látható, azt rögzítjük a rendszerünkben papíron beadott anyag  nélkül is!  Amennyiben valaki ennek ellenére nagyon rendes szeretne lenni, a szakorvosi leletét bármilyen időpontban bedobhatja a rendelő ajtó mellett elhelyezett postaládába. ( Az épület reggel 7-től este 7-ig van nyitva).