Syncumar-Marfarin

Ezen a helyen a véralvadás gátló kezelésről olvashatnak.

Néhány beteget állapota hosszas alvadásgátló kezelésre kárhoztat.

A teljesség igénye nélkül a leggyakoribbak:

 • pitvarfibrilláció
 • egyes szívműtétek után (billentyű beültetések)
 • mélyvenás thrombosis
 • tüdőembólia
 • örökletes alvadási betegségek

A következő linkre kattintva a Syncumar gyártójának egy igen hasznos és mindent kimerítő információs oldalát érik el.
http://hirlevel.olo.hu/2015/tudasbazis/2015_07_07_valeant

Bizonyos állapotokban a véralvadás gátlás elmaradása komoly tüneteket, de akár hirtelen halált is okozhat, ezért akinek Syncumart (vagy Marfarint) kell kapnia jó, ha tudatosítja, hogy lényegében súlyosan veszélyeztető állapotban van, és kellő komolysággal és fegyelemmel áll az ügyhöz.Természetesen nem az elrettentés a célom, hiszen a jól beállított kezelés mellett majdnem teljes értékű életet élhetnek a betegek, inkább azt szeretném hangsúlyozni, hogy bizonyos dolgokat pontosan meg kell tartani:

1. Nagyon pontosan, az orvos által javasolt adagban szedi a gyógyszert

A Syncumart napi 1 alkalommal kell szedni, mindig a megadott mennyiségben. Gyakran megesik, hogy egyik nap pld. 2, másik nap 3 mg hatóanyagot rendelünk a betegnek, de van 2-3-3 adagolás is. A tévedések elkerülése végett javaslom mindenkinek, hogy 1. minden napra írja be a naptárjába, hogy az adott napon mennyi gyógyszert kell bevennie 2. legyen egy hatékony ellenőrzési mód, mert az elfelejtett, vagy a kétszer bevett gyógyszer bonyodalmakat okozhat.

A magam részéről a legpraktikusabbnak egy 7 napos gyógyszer adagolót tartok. Ha ebbe pontosan előkészítjük 1 hétre előre a gyógyszert, az adott napi mennyiség sem lesz gondolkodás tárgya, és a bevétel ténye is egyszerűen kontrollálható: ha üres a rekesz, akkor már bevettük. Lehet, hogy ez utóbbi mondat nevetségesnek tűnik, de nagyon is életszerű. A mai bolond világban, amikor kiabál a TV, rádió, cseng a telefon, rohanunk dolgozni, vagy épp bevásárolni (nem csak egyedül élő öreg nénikék szednek gyógyszert!), vagy gyorsan elindítunk indulás előtt egy mosást, stb bizony megesik, hogy valaki elindul a konyhaszekrény felé, hogy bevegye a gyógyszerét, de koránt sem biztos, hogy oda is ér, a fenti körülmények valamelyike miatt. Ilyen esetekben lehet igen hasznos a gyógyszedoboz, amely pontos működésének egyetlenegy fontos mozzanata van: minden héten ugyanazon a napon, lehetőleg ugyanabban a napszakban kell a gyógyszereket bekészíteni, hogy ne legyen tévedés a bevett gyógyszer, illetve ki nem készített gyógyszer tekintetében.

2. A megadott labor kontroll vizsgálatokon pontosan megjelenik.

3. Az étrendi megszorításokat megtatja.

Vannak nézetek, amelyek azt mondják, hogy a Syncumart a beteg táplálkozási szokásaihoz kell igazítani. Ez bizonyos értelemben igaz is. Mindenkinek van egy bizonyos táplálkozási szokása, mindannyian bizonyos ételeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben fogyasztunk, míg másokat ritkábban vagy kisebb mennyiségben. Kétségtelen, hogy ennek megfelelően kell az orvosnak beállítania a beteg számára szükséges hatóanyag mennyiséget, ugyanakkor a betegnek is gondolnia kell arra, hogy egy átlagos, álala megszokott étkezési rendtől jelentős és gyakori eltérések előbb-utóbb az INR érték eltolódásához fognak vezetni. 

Az INR értéke

2,5-3,5

között kívánatos,

de minden esetben az orvossal konzultálni kell. Csak az orvos tudja megmondani, hogy az adott betegségben milyen INR elhajlás tolerálható, szükséges-e a gyógyszer dózisának mósodítása, illetve mikor kell újra INR-t méretni. 

A "kezdő" Syncumarosok számoljanak azzal, hogy eleinte gyakrabban, akár 2 naponta is laborba kell menniük, de kellő odafigyeléssel és egy kis szerencsével hamar megtalálható a szervezet számára szükséges gyógyszer mennyisége, amikoris a laborba menések ritkulnak.

 

Miért van szükség a véralvadás gátlására?

A vérrög képződés, és a következményes embólia kialakulásának megelőzése miatt. Az embólus nem más, mint egy kis csomó alvadt vér, amely a keringéssel a szervezet különböző helyeire juthat el, ott komoly helyi reakciót kiváltva. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy dugót, amelyet addig visz a véráram az érben, amíg az ér átmérője olyan szűk nem lesz, hogy ott az embólus megakad, nem tud tovább menni. És ebben a pillanatban a dugó mögötti területen akut vérellátási zavar, infarktus (vértelenség)  alakul ki (agyi infarktus például féloldali bénulással, szívinfarktus, szem-ér infarktus azonnali látászavarral, stb). A két legrettegettebb állapot a szívinfarktus és a tüdőembólia, amelyek jelentős százalékban azonnali halált okoznak. 

Mire szolgál a véralvadás képessége?

Minden olyan sérülés elzárására, amely miatt hosszú távon akár el is vérezhetnénk. Csak a leggyakoribbak: foghúzás, balesetek, injekció adása után, borotválkozáskor történt kisebb sérülések. Mindenki könnyen belátja, hogy ez egy életfontos funkció szervezetünk védelme érdekében.

Miért indul be a véralvadás? 

Normális helyzetben, egészséges szervezetben érpályán belül véralvadásnak kialakulnia nem szabad, legalábbis olyan mértékben nem, hogy tüneteket okozzon.

Kóros állapotokban azonban sajnos nem ritka.

A teljesség igénye nélkül:

 1. Pivtarfibrillációban, amikoris a nagy frekvenciával "remegő" pitvarban lelassul a véráram, és ez hajlamosít thrombusképződésre.
 2. Szívbillentyű beültetése után, amikor a szervezet számára ismeretlen anyag, a műbillentyű kerül a véráram útjába, ami véralvadást indít be
 3. Bizonyos örökletes véralvadási betegségekben, amikor genetikai változás okozza a fokozott alvadási hajlamot.
 4. Egyes daganatos betegségek kísérő jelenségeként.
 5. Mozgásszegény állapotban  (pld. műtét utáni lábadozás).
 6. A fogamzásgátlót szedő + dohányzó nők kockázata jóval nagyobb mint az átlag populációban (Ez utóbbi nőgyógyászati kérdés, a fogamzásgátlás a szakorvos feladata, mi csak az általa javasolt gyógyszert írjuk a betegnek).

Mi van, ha az INR 2 alatt van?

2 alatt a Syncumarnak nem érvényesül megfelelő mértékben a hatása, azaz olyan helyzet alakulhat ki, mintha a beteg a gyógyszert nem is szedné, azaz nagy az embolizáció kockázata.

Mi van, ha az INR nagyon magas?

Amint azt korábban említettem, bizonyos mozgástere van az elfogadható értéknek, de minél magasabb az INR, annál nagyobb egy esetleges vérzés kockázata. Természetesen a nagyon magas INR "kikapcsolására" van gyógyszerünk!

Fontos információ, amit az orvossal közölni kell!

Minden vérzéses beavatkozás előtt (foghúzás, kisebb-nagyobb műtét stb) tájékoztatni kell az orvost a Syncumar szedéséről!

Injekcót izomba a Syncumaros nem kaphat, ezért ha pld. orvosi ügyelet vagy más eü. dolgozó injekciót szándékozik adni, a Syncumar szedését jelezni kell!

Összefoglalva:

A Syncumar (Marfarin) kezelés szoros orvosi ellenőrzés, valamint a beteg részéről az utasítások pontos megtartása esetén egy biztonságos véralvadásgátló módszer.

Nem kell és nem szabad a kezeléstől félni,
de a kezeléssel és ellenőrzéssel kapcsolatos utasításokat pontosan meg kell tartani!

 

Kedves Syncumaros beteg, aki most barátkozik a helyzettel!

Ha tudná, Magyarországon hányan szednek Syncumart, elcsodálkozna. Nagyon sokan vannak, akik sok éve, biztonsággal, mellékhatások és szövődmények nélkül használják! Ön se féljen!