Tanácsok élelmiszerek kezelésével kapcsolatosan
Egyéb, lakosságnak adható tanács élelmiszerek kezelésével kapcsolatban:
Jelenleg nem tudjuk pontosan, hogy meddig tudja megőrizni a fertőzőképességét a vírus.
Alkohol, szappanok, mosószerek által tönkretehető burka szükséges a fertőzőképességhez, tehát ha ez károsodik, akkor a vírus nem képes fertőzni.
Javasolt, hogy csak olyan élelmiszereket vegyenek és fogyasszanak, amelyek moshatók, pucolhatók, vagy hőkezelhetők.
A hazavitt zsömlét, kenyeret tegyék sütőbe pár percre (180 fok, 3-4 percig).
Nem javasolt a nyitott polcokon, forgalmas boltokban tárolt péksütemények hőkezelés nélküli fogyasztása. Pozitívum, hogy ezt egyre több kereskedő ismeri fel.
Az erre alkalmas zöldségeket és a gyümölcsöket mosogatószerrel mossuk meg. A legtöbb kibírja.
Ezeket az óvintézkedéseket leginkább az idős családtagoknak javasolt betartani. Nekik a vásárlás -mint sok helyen olvasható- nem javasolt.