Tanácsok élelmiszerek kezelésével kapcsolatosan

Egyéb, lakosságnak adható tanács élelmiszerek kezelésével kapcsolatban:

Jelenleg nem tudjuk pontosan, hogy meddig tudja megőrizni a fertőzőképességét a vírus.

Alkohol, szappanok, mosószerek által tönkretehető burka szükséges a fertőzőképességhez, tehát ha ez károsodik, akkor a vírus nem képes fertőzni.

Javasolt, hogy csak olyan élelmiszereket vegyenek és fogyasszanak, amelyek moshatók, pucolhatók, vagy hőkezelhetők.

A hazavitt zsömlét, kenyeret tegyék sütőbe pár percre (180 fok, 3-4 percig).

Nem javasolt a nyitott polcokon, forgalmas boltokban tárolt péksütemények hőkezelés nélküli fogyasztása. Pozitívum, hogy ezt egyre több kereskedő ismeri fel.

Az erre alkalmas zöldségeket és a gyümölcsöket mosogatószerrel mossuk meg. A legtöbb kibírja.

Ezeket az óvintézkedéseket leginkább az idős családtagoknak javasolt betartani. Nekik a vásárlás -mint sok helyen olvasható- nem javasolt.