Vastagbél daganat szűrés

 

 

Tisztelt Lakosság, tisztelt betegeink!

 

 

Nemigen van ember Magyarországon, akinek a környzetében (család, rokonság, baráti kör, szomszédság) sajnálatos módon ne lett volna daganatos beteg. Minden igyekezetünk ellenére az orvostudomány még nem látja e betegségek közös támadáspontját, és néha úgy tűnhet, hogy tehetetlenek vagyunk a betegséggel szemben, holott nagyon sokat is tudunk tenni. A leggontosabb szó, csupa nagy betűvel:

SZŰRŐVIZSGÁLATOK!!!

Minél hamarabb sikerül egy daganatot felfedezni, annál nagyobb a gyógyulás valószínűsége. Sajnálatos módon, a vastagbél daganat szűrés még nem került kiterjesztésre országos szinten, és bár néhány éven belül várható, én úgy gondolom, hogy máris elindítom a betegeim között ezt a vizsgálatot.

Az alábbiakban az ÁNTSZ által kiadott, általam jócskán megrövidített közleményt nézhetik át, melyből kiderül a vastagbél rák szűrés lényege. A cikk után írom le a szervezéssel kapcsolatos konkrét tudnivalókat.

 

Vastagbélszűrés szakmai és szervezési irányelvei

(Az ÁNTSZ honlapján megtalálható tájékoztatót alapul véve)

 

Aki az általam készített összefoglalón túl többet szeretne megtudni a témáról, kattintson az alábbi linkre:
https://www.antsz.hu/felso_menu/szures_antsz_hu/vastagbelszures/szuresi_protokoll

 

 

A vastagbélrák Magyarországon népegészségügyi méretű probléma, mert a Nemzeti Rákregiszter évente mintegy 7600 új rákesetet tart nyilván. Évente közel 5000 férfi és nő hal meg vastag-, és végbélrák miatt; a daganatos halálokok gyakoriságának sorrendjében férfiaknál a tüdőrák, nőknél az emlőrák mögött – de azzal közel azonos gyakorisággal – a vastag- és végbélrák második helyen áll. A nők halálozása 1999 óta kis mértékben csökken, a férfiak között - mérsékelten bár – tovább emelkedik.

 

A vastag- és végbélrák okozta betegség mérséklésére a szűrés útján megvalósuló megelőzés a leginkább ígéretes stratégia. A vastag- és végbélrák szűrővizsgálatra különösen alkalmas betegség, mert többségük a bélnyálkahártya jóindulatú mirigyes polipjaiból indul ki, rosszindulatúvá válásuk időben elhúzódó folyamat, illetve a kifejlődőben lévő rák sokáig a bélfalra szorítkozik, és gyakran szakaszosan vérzik.

 

A vastag- és végbélrákok szűrővizsgálatára többféle módszerrel rendelkezünk:

 

1. rektális digitális (végbél átttapintásos) vizsgálat, amely csak a végbélgyűrűtől számított 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok észlelésére képes, a vastagbélszűrésre önmagában alkalmatlan.

2. a műszeres vizsgálati módszerek közül a kolonoszkópos vizsgálat (béltükrözés) a vastagbél teljes hosszának áttekintésére alkalmas. Ez a módszer tömeges szűrővizsgálati módszerként mégsem jön szóba, mert a vizsgálat jellege miatt a társadalmi elfogadottsága korlátozott, valamint eszköz- és időigényes.

3. a rejtett bélvérzés kimutatása székletmintában a szervezett, népegészségügyi méretű vastagbélszűrés bizonyítottan hatásos módja.  A székletbeli rejtett vér kimutatását alkalmazva, az 50 év feletti férfiak és nők kétévenkénti szűrővizsgálata mintegy egy-ötödével képes csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást a céllakosságban.

 

A lakossági vastagbélszűrés az átlagos kockázatú 50-70 év közötti férfiakra és nőkre terjed ki. A területi lakossági szűrővizsgálat szervezési egysége a háziorvosi körzet. Megszervezésében és lebonyolításában kulcsszerep jut az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak és azok munkatársainak. A háziorvos és munkatársai feladata, hogy a mintagyűjtő kazettákat tájékoztatás mellett közvetlenül átadják a szűrővizsgálatra jogosult személyeknek. A háziorvos feladata továbbá, hogy a célszemélyeket – személyesen, vagy személyes hangú, névre szóló levél kíséretében tájékoztassák a szűrővizsgálat céljáról, módjáról, a várható eredmények jelentéséről, továbbá, hogy rábírják őket arra, hogy éljenek a felkínált szűrővizsgálat lehetőségével.

 

A székletbeli rejtett vér kimutatása három egymást követő napon vett székletmintából történik. Negatív eredmény esetén 2 év elteltével a szűrővizsgálat megismétlése szükséges.

 

Pozitív szűrővizsgálati eredmény esetén a vizsgált személyt az illetékes háziorvos kijelölt gyógyintézet endoszkópos szakrendelésre utalja be, ahol a vastagbél teljes hosszára kiterjedő kolonoszkópos vizsgálatot végeznek abból a célból, hogy megerősítsék, vagy kizárják a vérző polip, vagy daganat felmerült gyanúját, esetleg polip-eltávolítást is végeznek.

 

A vastagbélrák keletkezése szempontjából magas kockázatúnak minősülő egyének (szülőnél, gyermeknél, testvérnél előfordult bél-polipok, ill. vastagbél- vagy végbélrák), ellenőrzése is az egészségügyi ellátás feladata: 35-40 éves kortól évente rejtett vérzés kimutatását szolgáló laboratóriumi teszt és rendszeres (3-5 évenkénti) endoszkópos vizsgálat elvégzése ajánlatos. A háziorvosi szolgálat nyilvántartja és követi a magas kockázatú csoportba sorolható személyeket: Mindennapos orvosi tevékenysége során a személyes és családi kórelőzmények felvételkor „rákérdezéssel kiszűri” a vastagbélrák keletkezése szempontjából fokozottan veszélyeztetettnek minősülő személyeket. Látható tehát,hogy a lakossági szűrővizsgálat eredményességének egyik feltétele a háziorvosi szolgálat szerepvállalása, a háziorvos és az általa ellátott „betegek” közötti bizalmi kapcsolat.

 

A pozitív eredményű betegek további ellátása:

1. polip(ok) eltávolítása után – a szakma szabályai által meghatározott rend szerint – biztosítják a beteg gasztroenterológiai (endoszkópos) gondozását;

2. vastagbélrák felfedezése esetén gondoskodnak a szükséges vizsgálatok és kezelés mielőbbi elvégzéséről, valamint utógondozásáról.

 

Pozitív laboratóriumi székletvér kimutatása esetén

is mentesíthetők az endoszkópos vizsgálatok alól:

· 1. az ismert, rendszeresen ellenőrzött gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők (colitis ulcerosa, Chron-betegség) és azok, akiknél 1-2 éven belül – bármely okból – negatív eredménnyel teljes kolonoszkópiát végeztek;

2. azok az átlagos kockázatú személyek, akik a székletvér-vizsgálat elvégzését megelőző egy hét folyamán aszpirint szedtek, vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezelésben részesültek; ilyen esetekben egy hétig szüneteltetni kell a gyógyszerszedést, majd a laboratóriumi vizsgálatot meg kell ismételni; Ha a megismételt szűrőteszt negatív, az endoszkópos vizsgálat mellőzhető.

  1. ha ismert társbetegség miatt az endoszkópos vizsgálat elvégzése fokozott kockázatot jelentene.

     

Weber-étrend (diéta)

A diétának az a célja, hogy hemoglobinmentes étrend révén elõsegítse a széklet vérvizsgálatát. Az élelmiszerekben lévõ hemoglobin ugyanis zavarja a meghatározást (hamis pozitív reakciót adhat), ezért az étrendben csak olyan ételek lehetnek, amelyek nem idéznek elõ a vérhez hasonló reakciót.

Ajánlott élelmiszerek: tej, tejtermékek, tojás, gabonafélék, cukor, zsír, margarin, burgonya, tök, karfiol, karalábé, spárga, gyümölcsök.

Korlátozott mértékben adható élelmiszerek, nyersanyagok: színes és zöldfõzelékek (paradicsom, sárgarépa, vörös káposzta, saláta, spenót, zöldborsó, zöldbab). Azért kell korlátozni a fogyasztásukat, mert a bennük lévõ klorofill is zavarhatja a laboratóriumi eredmények kiértékelését.

Tiltott élelmiszerek, nyersanyagok: hús, húskészítmények, felvágottak, vér, belsõségek, szárnyasok, halak.

 

Mintaétrend három napra

 

1. nap

Reggeli: lekváros kifli, margarin, tea.

Tízórai: alma, babapiskóta.

Ebéd: burgonyaleves (kolbász nélkül), tökfőzelék, bundás kenyér és/vagy tükörtojás

Uzsonna: Háromszögsajt, sós kifli.

Vacsora: sajtos melegszendvics, tea.

 

2. nap

Reggeli: mézes-margarinos kenyér, tej

Tízórai: vaníliás túrókrém

Ebéd: almaleves , rántott sajt, párolt rizs.

Uzsonna: puffasztott rizs, reszelt alma

Vacsora: héjában sült burgonya, margarin, tea.

 

3. nap

Reggeli: tojáskrém (fõtt tojás, margarin), zsemle, tej.

Tízórai: kockasajt, kifli, alma

Ebéd: Rántott karfiol, burgonyapüré.

Uzsonna: reszelt sajt almával, zsemle

Vacsora: héjában sült burgonya, vaj, tea.

(Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus ajánlását alapul véve).

 

 

 

KONKRÉTUMOK A KÖRZETÜNKBEN ELVÉGZENDŐ

SZŰRÉSSEL KAPCSOLATBAN

 

Amint azt fent említettem, mi még nem vagyunk benne a kísérleti szűrésben, ezért a szűrővizsgálatért fizetni kell. Aki elolvasta a pirossal írott cikket, már tudja, hogy 3 egymást követő napon vett székletmintát kell leadni, és az ebben esetlegesen lévő vért mutatja ki a labor vizsgálat. A széklet vér kimutatása darabonként 200 forint, tehát a 3 vizsgálat összesen kb. 600 forintba kerül, melyet postai csekken kell befizetni a vizsgálat előtt.

 

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, 18 és 100 éves kor között!

Kétségtelen, hogy 50 éves kor felett jelentkezik a vastagbél daganatok legnagyobb része, de miért ne szűrethetné magát bárki ilyen irányba?

 

A szervezés menete

 

Első lépésben mindenkit, akinek szándékában áll a szűrésre jelentkezni, arra kérek, hogy ezt a szándékát az orvosi rendelőben jelezze, (vagy szóban, ha bent jár a rendelőben, vagy cédulán a postaládán keresztül, vagy emailben. Telefonon kérem ez miatt ne hívjanak)! Úgy gondolom, hogy a december hónap erre elegendő, és ezesetben január elején látni fogjuk, hány vizsgálatot kell szerveznünk.

 

Ha eljött az ideje, az összes jelentkezőt megkeressük, ezért kérek mindenkit, hogy az előzetes jelentkezésekor a pontos elérhetőségét is adja meg, telefonszámokat és email címet is, ha van.

 

Tartályt mi adunk a rendelőben, valamint a csekket is, és megbeszéljük, hogy pontosan mikor legyen a három nap, és mikor kell behozzák a rendelőbe a mintákat. A három mintát egyszerre kell elhozni, mert a vért az időközben esetleg beszáradt székletből is ki tudja mutatni a vizsgálat.

 

Mi a mintákat beutalóstól és befizetett csekkestől eljuttatjuk a laborba, az eredményekről pedig nálunk érdeklődhetnek.

 

Természetesen, akinek a vizsgálata nem negativ, azzal sürgősen felvesszük a kapcsolatot, és elmondjuk a további tennivalókat.

 

Fontos tudni, hogy ez az olcsóbb vizsgálat nem ember-specifikus, ami azt jelenti, hogy a székletben lévő minden vért (táplálékkal bevitt) is kimutat. Ha tehát ez pozitív, elvégeztetjük a humán-specifikus vizsgálatot is, és ha az rendben, akkor a vérzés kizárható. Így most már azt gondolom érthető, miért érdemes a fent részletezett diétát a vizsgálat előtt megtartani. (Figyelem, a 2. és 3. székletminta leadásáig sem szabad húst enni, csak a harmadik minta dobozba kerülése után). 

 

Összefoglalva

Várom mindenki jelentkezését a széklet vér vizsgálatra. Ha csak egy betegünk életét és egészségét sikerül megmentenünk, nem volt hiábavaló a fáradozásunk!

Kérek mindenkit, hogy családon belül, illetve az ismerősöket, barátokat is biztassa, hogy vegyenek részt a vizsgálaton!