Hírlevél 2020.03.31.

Tisztelt Lakosság!

Azt gondolom, egyelőre nagyszerűen helyt áll a magyar lakosság, és a legtöbben megértették, hogy a megelőzés egyik fő csapásvonala az orvos-beteg találkozások minimalizálása. Szinte mindenkivel telefonon értekezünk, és csak néhány, indokolt esetben kerül sor a személyes találkozásra.

Fontosnak tartom azonban megvilágítani, hogy a vírus, bár cseppfertőzéssel terjed, a szabad levegőn viszonlag gyorsan, pár órán belül elpusztul, így hacsak nem tüsszentünk valakinek egyenesen az arcába akkor az ilyen jellegű fertőződések esélye csekélyebb. Ami ennél sokkal fontosabb: ez az alattomos kis képződmény viszont a fémeken (ajtókilincs, lift gombok !!!) és a műanyag felületeken is hosszabb ideig életképes marad, tehát inkább ebben van az elsődleges veszély!

Mosolyogva, vagy talán szomorúan nézem az állig felfegyverkezett vásárlókat a boltokban, maszkban és gumikesztyűben. Amikor aztán jól összetapogatták a bevásárló kocsi fogóját, megvakarják a szemöldöküket és a biztonság kedvéért újra igazítják a maszkot a szájuk előtt, és ebben a pillanatban már bele is tolták az arcukba, szájukba a vírust!

Mi tehát a megoldás? Át kell gondolni és el kell tervezni mindenkinek magában egy viselkedési stratégiát. Ennek legfontosabb eleme a kezünk használatának tudatos megtervezése, azaz: a kezem fertőzött, piszkos, azzal nem nyúlok magamhoz, és nagyon óvatosan nyúlok bármihez is. Lehetőleg nem fújok orrot, nem igazgatom a maszkomat. Ha sikerül mindenkinek beépíteni a tudatába, hogy a jelen helyzetben a kezünk a fő bűnös, akkor sokkal hatékonyabban tudjuk elkerülni a vírussal való találkozást.

A saját autónkban, ahol a férjünkkel/feleségünkkel utazunk egy jószerével zárt térben, nem tűnik indokoltnak a maszk használata, bár persze nem tilos.

Hazaérkezés után a legfontosabb, mindenek előtti első teendő: alapos, nagyon alapos kézmosás. Nem kell forró vízzel, és elegendő a legegyszerűbb szappan is (a folyékony persze), legalább 2-3x alaposan bő vízzel megmosni, leöblíteni a kezünket, és lehetőleg papírtörlővel megtörölni, majd a csapot ezzel a papírral zárjuk el és nem a tiszta kezünkkel! Kerüljük a textil törülköző használatát most, vagy nagyon sűrűn cseréljük.

Komoly veszélyforrás azoknak az élelmiszereknek a fogyasztása, amelyeket hőkezelés nélkül fogyasztunk, és az előttünk ott járt kedves vásárló esetleg egy jóízűt ráköhögött az almára vagy a zsemlére. Bármilyen furcsa, nem egy ajánlás azt mondja, hogy a héjas (alma, banán stb) gyümölcsöket mosogatószeres folyó vízzel mossuk le. Ez jelentősebben nem károsítja az ételt, persze jól le kell öblíteni. A kiflit, zsemlét pedig forró sütőbe kell tenni pár percre, mert akkor elpusztul a kis ellenség pár perc alatt.

Kérek mindenkit, hogy szívlelje meg ezeket a praktikus tanácsokat. Vigyázzon mindenki magára!

És ne felejtsék el a sétálgató 65 éven felüleieknek szóvátenni, hogy ezt nagyon nem kellene!

 

Dr. Dobi Ákos háziorvos