Hírlevél 2020.01.13.

Tisztelt Lakosság!

Jelen levelemben a 2020. január 1-től érvénybe lépett vényírási szabályokkal kapcsolatosan szeretnék néhány információt pontosítani. 2020. január 1-től nem kötelező a recept (újabb nevén felírási igazolás) kiállítása azoknak, akik személyesen váltják ki a gyógyszereiket, kivéve, ha ezt a beteg kifejezetten kéri.

Egyelőre a nem személyes kiváltás nem megoldott, így azoknak, akik a hozzátartozójuknak kérik a gyógyszereit, minden esetben felírási igazolást kell adnunk. Minden bizonnyal a későbbiekben erre is lesz megoldás, de jelenleg még ez az eljárás.

A félreértések elkerülése végett: a gyógyszertában csak azokat a gyógyszereket adják ki a betegnek, amiket mi a felhőbe előzőleg feltettünk, tehát téves az az információ, hogy most már mindent lehet vény nélkül kérni. A vénykötelesség fogalma ettől megmarad, csak nem adunk róla papírt.

A beteget a gyógyszertárban, miután igazolta magát, a gyógyszerész tájékoztatja a neve alatt várakozó gyógyszerekről, és természetesen azt adja csak ebből ki, amit a beteg kér. A többi gyógyszer marad "várakozóban" lejáratig, azaz a feltöltéshez képest 90 napig. Utána a gyógyszert, mint ahogy most sem, már nem adják ki. Összefoglalva:

A betegnek rendszeres időközönként (egyénileg változó) továbbra is meg kell jelennie az orvosi rendelőben, vagy a korábban megszokott módon kérni a gyógyszerei felírását, de papír alapú receptet már csak kérésre adunk, mert a gyógyszertárban nem kérik, hangsúlyozom személyes kiváltás esetén.

A rendszer nagy előnye, hogy az ország bármelyik gyógyszertárában kezdeményezheti a beteg a gyógyszer kiadását, hiszen a felhőt valamennyi patika el tudja érni. Persze inkább városon belül érvényes ez, de vannak olyan kivételes helyzetek, amikor más városban tudja csak kiváltani a beteg a gyógyszerét, ezekben az esetekben kifejezetten hasznos ez az eljárás.

Nem utolsó szempontként megemlítem, hogy gyorsul a rendelés, mert nem kell várni a nyomtatásra, majd a vények aláírására, ami egy-egy három havi felírásnál a nagyobb mennyiség miatt nem kevés idő is lehet.

Remélem, hogy előbb-utóbb mindenki megszereti ezt az módszert, hiszen a kormányzat tervei szerint minden egészségügyi adat elérhető lesz a felhőben, ami alkalmasint igen komoly információval szolgálhat az ellátó orvosnak, elsősorban a beteg érdekében. Csak a legegyszerűbb példa: valaki rosszul lesz a munkahelyén, a mentő a sürgősségire viszi, ahol első kérdés: milyen betegségei vannak, és milyen gyógyszereket szed. A felhő segítségével ezekre a kérdésekre két kattintás után megkapja az ellátó orvos a választ, ami adott helyzetben nagymértékben befolyásolhatja az ellátást.

Dr. Dobi Ákos háziorvos